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PLANNER’S REPORT - Ref. D/236/23 
Application Type: Section 5 

Description: Whether or not the following is or is not 
development and is nor is not exempted 
development:  

A driveway 

Location: 13 Sarsfield Terrace  

Referrer: Alexandra Whyte 

 
1.0 REQUIREMENTS FOR A SECTION 5 DECLARATION APPLICATION  

Section 5(1) of the Planning and Development Act as amended states:  

 

5.—(1) If any question arises as to what, in any particular case, is or is not 
development or is or is not exempted development within the meaning of this Act, 
any person may, on payment of the prescribed fee, request in writing from the 
relevant planning authority a declaration on that question, and that person shall 
provide to the planning authority any information necessary to enable the authority 
to make its decision on the matter. 

 

2.0 THE QUESTION BEFORE THE PLANNING AUTHORITY 

Question 3 of the referral form sets out the following:  
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3.0 RELEVANT PLANNING LEGISLATION AND REGULATIONS 

Planning and Development Act 2000, as amended  

Section 2(1) of the Act defines “works” as follows: 

“works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, 
extension, alteration, repair or renewal and, in relation to a protected structure or 
proposed protected structure, includes any act or operation involving the 
application or removal of plaster, paint, wallpaper, tiles or other material to or from 
the surfaces of the interior or exterior of a structure. 

 

“alteration” includes— 

(a) plastering or painting or the removal of plaster or stucco, or 

(b) the replacement of a door, window or roof, that materially alters the external 
appearance of a structure so as to render the appearance inconsistent with the 
character of the structure or neighbouring structures; 

 

Section 3 (1) of the Act defines “development” as follows: 

“In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, 
the carrying out of any works on, in, over or under land or the making of any 
material change in the use of any structures or other land.” 

 
Planning and Development Regulations 2001 (as amended) 

Article 6 (1)     Subject to article 9, development of a class specified in column 1 of Part 1 
of Schedule 2 shall be exempted development for the purposes of the Act, provided that 
such development complies with the conditions and limitations specified in column 2 of the 
said Part 1 opposite the mention of that class in the said column 1. 

 

Article 9 (1) Development to which article 6 relates shall not be exempted development 
for the purposes of the Act— 

(ii) consist of or comprise the formation, laying out or material widening of a means 
of access to a public road the surfaced carriageway of which exceeds 4 metres in 
width, 

(iii) endanger public safety by reason of traffic hazard or obstruction of road users, 

 

Class 6 Part 1 of Schedule 2 as per 2001 Planning and Development Regulations  

(a) The construction of any path, drain or 
pond or the carrying out of any landscaping 
works within the curtilage of a house. 

 

(b) Any works within the curtilage of a 
house for— 

 

(i)     the provision to the rear of the house 
of a hard surface for use for any purpose 

The level of the ground shall not be altered 
by more than 1 metre above or below the 
level of the adjoining ground. 
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incidental to the enjoyment of the house as 
such, or, 

 

(ii)    the provision to the front or side of 
the house of a hard surface for the parking 
of not more than 2 motor vehicles used for 
a purpose incidental to the enjoyment of 
the house as such 

 

Class 6 Part 1 of Schedule 2 as amended in 2011 

(b) Any works within the curtilage of a 
house for— 

(ii) the provision of a hard surface in the 
area of the garden forward of the front 
building line of the house, or in the area of 
the garden to the side of the side building 
line of the house, for purposes incidental to 
the enjoyment of the house as such. 

Provided that the area of the hard surface 
is less than 25 square metres or less than 
50% of the area of the garden forward of 
the front building line of the house, or 50% 
of the area of the garden to the side of the 
side building line of the house, as the case 
may be, whichever is the smaller, 

 

Or 

 

if the area of the hard surface is 25 square 
metres or greater or comprises more than 
50% of the area of the garden forward of 
the front building line of the house, or 50% 
of the area of the garden to the side of the 
side building line of the house, as the case 
may be, it shall be constructed using 
permeable materials or otherwise allow for 
rainwater to soak into the ground. 

 

4.0 ENVIRONMENTAL ASSESSMENT  

Environmental Impact Assessment  

I note the provisions of Sections 4(4) and 4 (4A) of the Act which states the following: 

 

(4) Notwithstanding paragraphs (a), (i), (ia) and (l) of subsection (1) and any 
regulations under subsection (2), development shall not be exempted development 
if an environmental impact assessment or an appropriate assessment of the 
development is required. 

 

(4A) Notwithstanding subsection (4), the Minister may make regulations 
prescribing development or any class of development that is— 

(a) authorised, or required to be authorised by or under any statute (other than 
this Act) whether by means of a licence, consent, approval or otherwise, and 

(b) as respects which an environmental impact assessment or an appropriate 
assessment is required, 

to be exempted development. 
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Having regard to the contents of Article 103 of Schedule 7 of the Planning and 
Development Regulations 2001, as amended it is considered that the proposed 
development by reason of the nature, scale and location would not be likely to have a 
significant effect on the environment. Accordingly, an EIA is not required.  

 

Appropriate Assessment 

 

I note the provisions of Section 177U(9) of the Act which states the following: 

 

(9) In deciding upon F722[a declaration or a referral under section 5] of this Act a 
planning authority or the Board, as the case may be, shall where appropriate, 
conduct a screening for appropriate assessment in accordance with the provisions 
of this section. 

 

Having regard to the location of the development site relative to these European sites and 
related watercourses and to the nature and scale of the proposed development it is 
considered that the development would not affect the integrity of these European sites. 
Accordingly, it is considered that Appropriate Assessment is not required.  

 
5.0 INTERNAL REFERRAL REPORTS  

None. 

 

6.0 RECENT RELEVANT PLANNING HISTORY  

 
No relevant planning history.  

 

7.0 PLANNING ASSESSMENT  

Site Inspection 
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I inspected the site on 19.05.2023. A photo of the site is included hereunder.  

 
Image 1: Site Photo dated 19.05.2023 

 
Image 2:Google Streetview dated April 2009 

 

Is or is not Development?  

The first issue for consideration is whether or not the matter at hand is ‘development’ 
which is defined in Section 3(1) and ‘works’ is defined in Section 2(1) of the Act. As shown 
in image 1 when compared with image 2, the creation of the driveway has been formed 
by the demolition of a front boundary wall. It is considered the works as detailed would 
constitute development within this definition. Therefore, this referral falls within the 
definition of ‘development’.  

Subject Property 

Subject Property 
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Conclusion: is development.  

 

Is or is not exempted Development? 

The restrictions on exemptions applied under Article 9(1)(a)(ii) of the Regulations include 
where the development would involve the material widening of the means of access to a 
public road, the surface carriageway of which exceeds 4m in width. I measured the 
adjoining carriageway on 19.05.2023 and it had a width of 5m.  

 

I have referred to the 1:50 drawing submitted with this Section 5 referral. I note that an 
area of 31.74sq.m to the front of the building line is located within the bounds of the front 
garden. The submission states that the works to the driveway were undertaken in 2010. 
For this reason I have referred specifically to Class 6 as set out in the 2001 Planning and 
Development Regulations, prior to the amendment made to this Class in 2011. These 
Regulations under Class 6(b)(ii) provide for the provision to the front or side of the house 
of a hard surface for the parking of not more than 2 motor vehicles used for a purpose 
incidental to the enjoyment of the house as such.  

 

Notwithstanding this, Article 9(1)(ii) which states that development to which Article 6 
relates shall not be exempted development for the purposes of the Act consist of or 
comprise the formation, laying out or material widening of a means of access to a public 
road the surfaced carriageway of which exceeds 4 metres in width. As noted at the time 
of my inspection the carriageway of the public road was 5m in width. For this reason 
irrespective of the exemption provided for within Class 6 of the 2001 Regulations, the 
provisions of Article 9 would de-exempt this.  

 

Conclusion: is not exempted development 

 

8.0 DETERMINATION  

In considering this referral, regard has been had to:-  

(a) Sections 2(1) and 3(1) of the Planning and Development Act, 2000;  

(b) Article 9(1)(ii) of the Planning and Development Regulations, 2001; and  

(c) The nature and width of the adjoining road.  

 

It is concluded that the creation of a driveway at 13 Sarsfield Terrace, Youghal is 
development and is not exempted development.  

 

 

 
 
_______________ 
Siún McCarthy 
Executive Planner 
23.05.2023 
 

 

 



7 
 

 






















