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Application for Declaration under Section 5   
Planner’s Report 

 
Application Ref. No.:  D/258/23 
Report From: Peter O’Connor (AP) 
Report To: Noel Sheridan (SEP) 
Question/Description 
to which Declaration 
relates:  

Change of use from restaurant dining room/retail to a two bedroom 
apartment while complying with floor area and current guidelines.   

Location: Apartment 6A, Riversdale, Rathcormac, Co. Cork (P61 F971) 
Applicant: Morad Gharib  
Date Submitted: 10/07/2023 

 
 
1. Introduction  
This report relates to an application which has been made under Section 5(4) of the Planning 
and Development Act 2000 (as amended) relating to a property identified as Apartment 6A, 
Riversdale, Rathcormac, Co. Cork (and to which the P61 F971 Eircode relates).  The Applicant 
is seeking a declaration from the Planning Authority as to whether the specific proposal is or is 
not development and/or is or is not exempted development.  
 
 
2. Question 
The question which has been presented to the Planning Authority within the submitted 
application form is as follows:  
 

Change of use from restaurant dining room/retail to a two bedroom apartment 
while complying with floor area and current guidelines.   

 
On the basis of the foregoing question as presented, it would appear that the specific proposal 
involves both change of use (from use as a restaurant dining area to a 2 bedroom apartment) 
as well as associated works to give effect to the change of use.  
 
However, while the application is supported by a site location map and a set of floor plan 
drawings which illustrate the proposed internal layout, no elevation drawings have been 
submitted and it is unclear whether the proposal relates to the ground or the first floor of the 
specific unit.   
 
 
3. Site Location   
The subject site is located towards the southern end of the village overlooking the junction 
between the Cork Road (R-639 Regional road) and the Castlelyons Road (L-1520 Local road), 
as illustrated within Figure 1 below.  The site is positioned within a terrace and is the eastern 
most of three two storey commercial units set within the terrace overlooking the junction.  The 
Rathcormac Inn occurs on the southern side of the junction while the lands to the north, east 
and west are primarily residential in nature.  This part of Rathcormac, to include the subject 
site, was developed about 20 years ago and is mixed use in nature.   
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Figure 1: Location of the Subject Site (in red)  

 
 
 
4. Planning History 
The following applications relates to the subject property:  
 

00/5737 Permission for a residential development – 109 no. dwellings; 6 no. 
apartments; 5 no. serviced sites, 6 no. retail units & 6 no. office units & single 
storey creche (granted).   

04/5374 Permission for Alterations and change of use of retail unit and office unit (no. 
6) for use as restaurant/takeaway 

05/7248 Permission for extension of opening hours of restaurant/takeaway 
 
There is no history of planning enforcement relating to the subject site.  
 
 
5. Planning Policy Framework  
The site falls within the defined Development Boundary of Rathcormac as defined within the 
Cork County Development Plan 2022.  The LAP mapping also confirms that the subject site 
occurs within an area that is defined as Flood Zone B.   
 
 
6. Legislative Framework  
Section 3(1) of the Act provides the following definition for development: 
 

In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, 
the carrying out of any works on, in, over or under land or the making of any 
material change in the use of any structures or other land. 
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Having regard to the foregoing definition, I also note the following definition which is provided 
in regards to ‘works’ by Section 2 of the Act:  
 

“works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, 
extension, alteration, repair or renewal and, in relation to a protected structure 
or proposed protected structure, includes any act or operation involving the 
application or removal of plaster, paint, wallpaper, tiles or other material to or 
from the surfaces of the interior or exterior of a structure. 

 
In addition to the provisions of the Act, there are also various provisions of the Planning and 
Development Regulations 2001 (as amended) which are relevant.  Having regard to the specific 
proposal for which the declaration has been sought, Article 10(6) of the Regulations is relevant.  
 
Articles 10(6)(b) and 10(6)(c) of the Regulations confirm that a change of use to residential use 
of any building which is permitted for a use which is consistent with those uses identified as 
Class 1, 2, 3, 6 or 12 within Part 4 of Schedule 2 to of the Regulations shall be exempted 
development (to include any works associated with the said change of use) subject to the 
following conditions and limitations: 
 

• The subject structure must have been:  
- Completed before the making of the Planning and Development (Amendment) (No. 

2) Regulations 2018; 
- Used for the purpose of its current use class;  
- Vacant for a period of at least 2 years; 

• And the works/development must:  
- Be commenced and completed during the relevant period;  
- Not render the external appearance of the structure inconsistent with its character 

or that of neighbouring structures.   
- Not be inconsistent with the architectural and streetscape character of area.  
- Be consistent in terms of fenestration with the remainder of the structure and with 

the wider streetscape.  
- Not involve the undertaking of works which conflicts with the Development Plan.  
- Not result in the creation of more than 9 residential units.  
- Adhere to the minimum floor area and storage area requirements of the relevant 

Ministerial Guidelines in regards to apartment design.  
- Ensure that all habitable rooms benefit from adequate natural light.  
- Not materially affect the character of a protected structure or any element of a 

protected structure which has been specifically identified.  
- Contravene or be inconsistent with a condition as attached to a permission which 

relates to the structure. 
- Must not occur to any structure which is within (i) an area to which a special amenity 

order relates; (ii) an area of special planning control; and/or (iii) within the relevant 
perimeter of an site designated under the Major Accidents Directive.   

 
Finally, sub article 10(6)(d)(xi) states that “No development shall relate to matters in respect of 
which any of the restrictions set out in subparagraph (iv), (vii), (viiA), (viiB), (viiC), (viii) or (ix) of 
article 9(1)(a), or paragraph (c) or (d) of article (9)(1), would apply”.  
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7. Assessment  
Is or is Not Development  
As noted above, the presented proposal appears to involve the change of use of the first floor 
of a vacant building from its permitted use as a restaurant dining area to a 2 bedroom 
apartment.  Having reviewed the drawings which accompanied the application, I am satisfied 
that this proposed change of use also involves works. 
 
Therefore, having regard to the definition of development, as provided by Section 3(1) of the 
Act, I am satisfied that the proposal, as currently presented, represents development in terms 
of the Act in the form of both change of use and works.  
 
Is or is not Exempted Development  
Article 10(6)(b) and Article 10(6)(c) of the Regulations provide for a change of use to residential 
use from Class 1, 2, 3, 6 or 12 of Part 4 of Schedule 2 as exempted development.  However, 
the structure to which this application relates is permitted for use as a restaurant (under 
Planning Reg. Ref. No. 04/5374), a use which is not listed within any of Class 1, 2, 3, 6 or Class 
12 of Part 4 of Schedule 2 of the Regulations.   
 
Therefore, it is concluded that this application relates to a structure for which the permitted 
use does not fall within the scope as prescribed by Article 10(6)(b) of the Regulations and, 
therefore, does not constitute a development to which Article 10(6)(c) applies.  As such any 
change of use from that permitted (restaurant) use to residential use would not constitute 
exempted development.  
 
 
8. Conclusion and Recommendation  
Having regard to the foregoing, it is considered that the proposal for the development 
consisting of the: 
 

Change of use from restaurant dining room/retail to a two bedroom apartment 
while complying with floor area and current guidelines.   

 
Is development and is not exempted development on the basis that the permitted restaurant 
use is not a class of use to which Article (10)(6) of the Planning and Development Regulations 
2001 (as amended) is applicable.  




















