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Application for Declaration under Section 5   
Planner’s Report 

 
Application Ref. No.:  D/300/23 
Report From: Peter O’Connor (AP) 
Report To: Noel Sheridan (SEP) 
Question/Description 
to which Declaration 
relates:  

It is proposed to extend the existing house to the rear, by less than 
40.sq.m. floor area. Are these works, for the proposed rear 
extension (as indicated in the attached drawings) considered to be 
exempt from requiring a planning permission application? 

Location: Glenawilling, Ballymacoda, Co. Cork (P25 A780) 
Applicant: Frances and Michael Millerick  
Date Submitted: 03/11/2023 

 
 
1. Introduction  
This report relates to an application which has been made under Section 5(4) of the Planning 
and Development Act 2000 (as amended) relating to a dwelling located at Glenawilling, 
Ballymacoda, Co. Cork (P25 A780).  The Applicants are seeking a declaration from the Planning 
Authority as to whether the specific proposal is or is not development and/or is or is not 
exempted development.  
 
 
2. Question 
The question which has been presented to the Planning Authority within the submitted 
application form is as follows:  
 

It is proposed to Extend the Existing house to the rear, by less than 40.sq.m. Floor 
Area. Are these Works, for the proposed Rear Extension (as indicated in the 
attached drawings) considered exempt from requiring a Planning Permission 
Application? 

 
The application is supported by a comprehensive set of drawings which illustrate the full scope 
of the works which are the focus of the foregoing question.   
 
 
3. Site Location and Description  
The subject site is located in the townland of Glenawilling approximately 3.3 kms south east of 
Ballymacoda as illustrated within Figure 1 below.  The site is located in a rural location close to 
the shore line and accessed via a private roadway that serves a number of other properties 
and which connects to the L-3816 (via the L-38166) approximately 1 km to the north.    
 
The site, as defined in the submitted site layout plan, consists of an existing dwelling and a 
range of outbuildings which extend eastwards from the northern gable of the dwelling.  The 
front of the dwelling is set out as a small courtyard defined by the aforementioned outbuildings 
to the north, another separate outbuilding to the south (which is within the ownership of the 
Applicants but is outside of the defined site boundary) and a rendered wall of unknown 
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material composition.  Much of this existing complex of buildings appears to be present on 
both the first and second edition OS maps, indicating that some or all of the existing built fabric 
of the structures may date to at least the first half of the 19th Century (see Figure 2 and 3, 
below).   
 
 
Figure 1: Location of the Subject Site (in red) Relative to Ballymacoda  

 
 
 
Figure 2: Subject Site as Illustrated on the First Edition OS Map  

 

Ballymacoda 

Subject Site  
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Figure 3: Subject Site as Illustrated on the Second Edition OS Map 

 
 
 
Irrespective of its potential age, the existing dwelling is not a protected structure and has not 
been entered onto the NIAH.  It is evident that the existing structure has been the subject of 
periodic upgrade and maintenance, including relatively recent works to gutters.  
 
 
Figure 4: Front Elevation of the Existing Dwelling within its Courtyard Setting  
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Figure 5: Southern Gable, Side and Rear of the Existing Dwelling 

 
 
 
Figure 6: Rear Elevation of the Existing Dwelling  
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4. Planning History 
There is no history of enforcement or previous planning applications relating to the subject 
site.  A previous application for a declaration under Section 5 of the Act was made under Reg. 
Ref. No. 283/23 which sought the opinion of the Planning Authority in relation to an extension 
to the existing dwelling (determined not to be exempt on the basis of the height of the 
proposed extension).  
 
 
5. Planning Policy Framework  
The site occurs within a rural area and is not subject to any formal land use zoning designation 
under the provisions of the Cork County Development Plan 2022.   
 
 
6. Legislative Framework  
Planning and Development Act 2000 (as amended) 
Section 2(1) of the Planning and Development Act 2000 (as amended) states:  
 

In this Act, except where the context otherwise requires – 
 

“works” includes any act or operation of construction, excavation, 
demolition, extension, alteration, repair or renewal and, in relation to a 
protected structure or proposed protected structure, includes any act or 
operation involving the application or removal of plaster, paint, 
wallpaper, tiles or other material to or from the surfaces of the interior 
or exterior of a structure. 

 
Section 3 (1) of the Planning and Development Act 2000 (as amended) states:  
 

In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, 
the carrying out of any works on, in, over or under land or the making of any 
material change in the use of any structures or other land. 

 
Section 4 (4) of the Planning and Development Act 2000 (as amended) states: 

 

Notwithstanding paragraphs (a), (i), (ia) and (l) of subsection (1) and any 
regulations under subsection (2), development shall not be exempted 
development if an environmental impact assessment or an appropriate 
assessment of the development is required. 

 
Planning and Development Regulations 2001 (as amended)  
Article 6 (1) of the Planning and Development Regulations 2001 (as amended) states: 

 

Subject to article 9, development of a class specified in column 1 of Part 1 of 
Schedule 2 shall be exempted development for the purposes of the Act, provided 
that such development complies with the conditions and limitations specified in 
column 2 of the said Part 1 opposite the mention of that class in the said column 
1. 

 
Having regard to the specific proposal for which the declaration has been sought, Class 1 of 
Part 1 of Schedule 2 to of the Regulations is relevant, stating that:  
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The extension of a house, by the construction or erection of an extension 
(including a conservatory) to the rear of the house or by the conversion for use 
as part of the house of any garage, store, shed or other similar structure attached 
to the rear or to the side of the house.  

 
The foregoing exemption is accompanied by the following conditions and limitations:   
 

1. (a) Where the house has not been extended previously, the floor area of 
any such extension shall not exceed 40 square metres.  

(b) Subject to paragraph (a), where the house is terraced or semi-
detached, the floor area of any extension above ground level shall not 
exceed 12 square metres. 

(c) Subject to paragraph (a), where the house is detached, the floor area 
of any extension above ground level shall not exceed 20 square metres. 

 

2. (a) Where the house has been extended previously, the floor area of any 
such extension, taken together with the floor area of any previous 
extension or extensions constructed or erected after 1 October 1964, 
including those for which planning permission has been obtained, shall 
not exceed 40 square metres.  

(b) Subject to paragraph (a), where the house is terraced or semi-
detached and has been extended previously, the floor area of any 
extension above ground level taken together with the floor area of any 
previous extension or extensions above ground level constructed or 
erected after 1 October 1964, including those for which planning 
permission has been obtained, shall not exceed 12 square metres.  

(c) Subject to paragraph (a), where the house is detached and has been 
extended previously, the floor area of any extension above ground 
level, taken together with the floor area of any previous extension or 
extensions above ground level constructed or erected after 1 October 
1964, including those for which planning permission has been 
obtained, shall not exceed 20 square metres.  
 

3. Any above ground floor extension shall be a distance of not less than 2 
metres from any party boundary.  
 

4. (a) Where the rear wall of the house does not include a gable, the height 
of the walls of any such extension shall not exceed the height of the 
rear wall of the house.  

(b) Where the rear wall of the house includes a gable, the height of the 
walls of any such extension shall not exceed the height of the side walls 
of the house.   

(c) The height of the highest part of the roof of any such extension shall 
not exceed, in the case of a flat roofed extension, the height of the 
eaves or parapet, as may be appropriate, or, in any other case, shall 
not exceed the height of the highest part of the roof of the dwelling. 

 

5. The construction or erection of any such extension to the rear of the house 
shall not reduce the area of private open space, reserved exclusively for 
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the use of the occupants of the house, to the rear of the house to less than 
25 square metres. 
 

6. (a) Any window proposed at ground level in any such extension shall not 
be less than 1 metre from the boundary it faces.  

(b) Any window proposed above ground level in any such extension shall 
not be less than 11 metres from the boundary it faces.  

(c) Where the house is detached and the floor area of the extension above 
ground level exceeds 12 square metres, any window proposed at 
above ground level shall not be less than 11 metres from the boundary 
it faces. 

 

7. The roof of any extension shall not be used as a balcony or roof garden. 
 

 
7. Assessment  
Is or is Not Development  
As noted above, the presented proposal involves the erection of an extension onto the rear of 
the existing dwelling and is consistent with the definition of works as provided by Section 2(1) 
of the Act.  Section 3(1) of the Act confirms that works is a form of development for the 
purposes of the Act.  Therefore, I am satisfied that the proposal, as currently presented, 
represents development in terms of the Act.  
 
Is or is not Exempted Development  
As noted above, Class 1 of Part 1 of Schedule 2 provides that the erection of an extension onto 
the rear of house can be undertaken as exempted development provided it is compliant with 
the various conditions and limitations which accompany Class 1.  Having regard to these 
various conditions and limitations, the following is noted:  
 

• The proposed extension is of single storey form and extends to a total of 39.8 sq m; 
• Having inspected the site and reviewed its planning history, it is accepted that the existing 

dwelling has not previously been extended;  
• None of the proposed windows will be less than one metre from the boundary which they 

will face;  
• The height of the walls of the proposed extension will not exceed the height of the rear 

wall of the existing house which does not include a gable;  
• In excess of 25 sq m of private amenity space will be available for the exclusive use of the 

residents to the rear of the dwelling; and  
• The design of the roof of the proposed extension, as presented, is not capable of being 

used as a balcony or roof garden.  
 
Therefore, the proposed development would comply with condition/limitation numbers 1, 3, 
4, 5, 6 and 7 while condition/limitation 2 is not applicable (on the basis that the existing 
dwelling has not been previously extended).   
 
Therefore, it is concluded that the proposed extension represents development in terms of 
then Act and is also exempted development in terms of Class 1 of Part 1 of Schedule 2 of the 
Planning And Development Regulations 2001 (as amended).  
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8. Conclusion and Recommendation  
In considering this application for a declaration, regard has been had to: 

 

(a) Section 2(1) and Section 3(1) of the Planning and Development Act 2000 (as 
amended) 

(b) Article 6(1) and Article 9 of the Planning and Development Regulations 2001 (as 
amended)  

(c) Class 1 of Part 1 if Schedule 2 of the Planning and Development Regulations 2001 
(as amended) 

 
And whereas, the Planning Authority has concluded that,  

 

(a) The proposed works constitute ‘works’ that are ‘development’ in terms of the 
Planning and Development Act 2000 (as amended); and  

(b) The said proposed works are development which is exempted development.  
 
 
 
 
 
______________ 
Peter O’Connor 
Assistant Planner 
29.11.2023 






































