




I. Application Type – Section 5 Declaration  
II. Description - Whether or not the construction of a single storey extension to the rear of the 

existing dwelling is or is not development and is or is not exempted development. 
III. Location – 3 Gleann Aras Drive, Grenagh North, Grenagh, Co. Cork, T23HY94 
IV. Applicant – Michelle O’Loughlin 

 
1.0 Requirements for a Section 5 Declaration Application  

Section 5(1) of the Planning and Development Act as amended states:  

5.—(1) If any question arises as to what, in any particular case, is or is not 
development or is or is not exempted development within the meaning of this Act, 
any person may, on payment of the prescribed fee, request in writing from the 
relevant planning authority a declaration on that question, and that person shall 
provide to the planning authority any information necessary to enable the authority 
to make its decision on the matter. 
 

2.0 The Question Before The Planning Authority 
 
Whether or not the construction of a single storey extension to the rear of the existing 
dwelling is or is not development and is or is not exempted development. 
 
The following works are shown/annotated on the submitted drawings: 
 

• Roof of existing kitchen to be removed and surrounding walls raised to new ceiling 
height (1.97 m x 3.21 m);  

• Construction of a single storey extension (35.10 sq m); 
• Existing timber decking to be removed; 
• Existing garden paving slabs, concrete to be removed; 
• ‘Existing boiler, soil vent stack, gas cylinders etc to be encompassed in a shelter hut’; 
• existing steeltech shed to be relocated;  
• existing side gate to be replaced; and  
• side path to facilitate sloped access with handrails and lights.  

In the interests of clarity, it should be highlighted that the Section 5 declaration relates 
solely to the construction of the single storey extension to the rear of the dwelling as per Q3 
of the submitted form.  

3.0 Site Location  
 

I. The subject site is located at 3 Gleann Aras Drive, Grenagh North, Grenagh, Co. Cork, 
T23HY94 and comprises an end-of-terrace, two storey dwelling house.  
 

4.0 Relevant Planning History 

There is no recent planning history pertaining to the subject site.  
 

5.0 Relevant Planning Legislation and Regulations 

Planning and Development Act 2000, (as amended) 



Section 2(1) of the Act defines “works” as follows: 

“works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, 
extension, alteration, repair or renewal and, in relation to a protected structure or 
proposed protected structure, includes any act or operation involving the application 
or removal of plaster, paint, wallpaper, tiles or other material to or from the surfaces 
of the interior or exterior of a structure. 

Section 3 (1) of the Act defines “development” as follows: 

“In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, the 
carrying out of any works on, in, over or under land or the making of any material 
change in the use of any structures or other land.” 

Planning and Development Regulations, 2001 (as amended) 

Schedule 2, Part 1, Class 1 of the Planning and Development Regulations, 2021 (as amended) 
states: 
‘The extension of a house, by the construction or erection of an extension (including a 
conservatory) to the rear of the house or by the conversion for use as part of the house of any 
garage, store, shed or other similar structure attached to the rear or to the side of the 
house.’ 
 

6.0 Planning Assessment  

Works is defined in the Act as ‘the carrying out of works on, in, under or works and includes 
any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, repair or 
renewal’.  
 
Having regard to the above, it can be reasonably determined that the construction of a 
single storey extension to the rear of the existing dwelling is development. 
 
The question before the Planning Authority is to determine, whether or not construction of 
a single storey extension to the rear of the existing dwelling is or is not exempted 
development. 
 
Schedule 2, Part 1, Class 1 of the Planning and Development Regulations, 2021 (as amended) 
states ‘The extension of a house, by the construction or erection of an extension (including a 
conservatory) to the rear of the house or by the conversion for use as part of the house of any 
garage, store, shed or other similar structure attached to the rear or to the side of the 
house.’ subject to the following conditions and limitations: 
 
1. (a) Where the house has not been extended previously, the floor area of any such 

extension shall not exceed 40 square metres.  
 

The proposed extension is 35.10 sq m. From review of available aerial photography and the 
pattern of the rear projections, it appears that the dwelling has not previously been 
extended. I note that the property does not have any roof lights that would facilitate the 
conversion at attic level.  



 
(b) Subject to paragraph (a), where the house is terraced or semi-detached, the floor area of 
any extension above ground level shall not exceed 12 square metres.  
 
The extension is single storey therefore there is no floor area proposed above ground level. 
 
(c) Subject to paragraph (a), where the house is detached, the floor area of any extension 
above ground level shall not exceed 20 square metres.  
 
Not applicable - refer to 1(a). 
 
2. (a) Where the house has been extended previously, the floor area of any such extension, 

taken together with the floor area of any previous extension or extensions constructed or 
erected after 1 October 1964, including those for which planning permission has been 
obtained, shall not exceed 40 square metres.  
 

Not applicable - refer to 1(a).  
 
(b) Subject to paragraph (a), where the house is terraced or semi-detached and has been 
extended previously, the floor area of any extension above ground level taken together with 
the floor area of any previous extension  or extensions above ground level constructed or 
erected after 1 October 1964, including those for which planning permission has been 
obtained, shall not exceed 12 square metres.  
 
Not applicable - refer to 1(a).  
 
(c) Subject to paragraph (a), where the house is detached and has been extended previously, 
the floor area of any extension above ground level, taken together with the floor area of any 
previous extension or extensions above ground level constructed or erected after 1 October 
1964, including those for which planning permission has been obtained, shall not exceed 20 
square metres.  
 
Not applicable - refer to 1(a).  
 
3. Any above ground floor extension shall be a distance of not less than 2 metres from any 
party boundary.  
 
The extension is single storey therefore there is no floor area proposed above ground level. 
 
4. (a) Where the rear wall of the house does not include a gable, the height of the walls of 

any such extension shall not exceed the height of the rear wall of the house.  
 

The existing 2 no. storey dwelling has a dual pitched roof with a side facing gable (east) and a 
hipped single storey projection to the rear. The maximum height of the rear wall of the 
existing 2 no. storey dwelling is not clearly shown on the submitted drawings. I note the 



maximum height of the single storey projection (to the NE) is shown as 3.8 m with the height 
of the rear wall of the single storey projection being 2.5 m. The proposed extension has a 
maximum height of 3.5 m.  

 
I refer to 06.RL.23541 in explaining ‘What is the rear wall of the dwelling?’ as precedence to 
the subject Section 5 declaration. In RL2354, the Inspector noted it was not correct of the 
Planning Authority to seek to add to the wording of the Regulations and to qualify the term 
“rear wall” with the description “main rear wall”. The Inspector noted that the single storey 
section was not a separation construction but was physically connected to the main body of 
the house. In conclusion, it was found that the single storey projection is the rear wall of the 
house, within the meaning of condition 4(a). 

 
Having regard to the above, it can be reasonably determined that the height of the rear wall 
of the house is 2.5 m (i.e. the single storey projection). Given that the proposed extension is 
3.5 m in height it is considered to therefore exceed the limitations of condition 4 (a) and 
therefore does not constitute exempted development works.  
 
(b) Where the rear wall of the house includes a gable, the height of the walls of any such 
extension shall not exceed the height of the side walls of the house.  
 
Not applicable – refer to 4 (a).  
 
(c) The height of the highest part of the roof of any such extension shall not exceed, in the 
case of a flat roofed extension, the height of the eaves or parapet, as may be appropriate, or, 
in any other case, shall not exceed the height of the highest part of the roof of the dwelling.  
 
Notwithstanding conditions 4(a) and (b) which govern the height of the development, I note 
that the height of the eaves or parapet of the highest part of the roof of the dwelling is not 
provided on the submitted drawings. Where all other criteria are met, I would recommend 
that Further Information is sought however it has previously been determined that the 
development would exceed limitations of 4(a).  
 
5. The construction or erection of any such extension to the rear of the house shall not reduce 
the area of private open space, reserved exclusively for the use of the occupants of the house, 
to the rear of the house to less than 25 square metres.   
 
The submitted drawing indicates that 37.5 sq m of private open space will be retained to the 
rear of the dwelling house.  
 
6. (a) Any window proposed at ground level in any such extension shall not be less than 1 
metre from the boundary it faces.  
 

 
1 06.RL.2354 – Section 5 Referral to An Bord Pleanála questioning ‘Whether the demolition of part of a house 
and its replacement with an extension is development and is not exempted development’. 



The windows on the northern and eastern boundary are in excess of 1 m from the shared 
boundaries.  
 
(b) Any window proposed above ground level in any such extension shall not be less than 11 
metres from the boundary it faces.  
 
Not applicable.  
 
(c) Where the house is detached and the floor area of the extension above ground level 
exceeds 12 square metres, any window proposed at above ground level shall not be less than 
11 metres from the boundary it faces.  
 
Not applicable.  
 
7. The roof of any extension shall not be used as a balcony or roof garden. 
 
The submitted drawings do not indicate that the roof of the extension is to be used as a 
balcony or roof garden.  
 
Having regard to the above, it is considered that the conditions and limitations of Schedule 
2, Part 1, Class 1 of the Planning and Development Regulations, 2021 (as amended) have not 
been met and the works are not exempted.  
 

7.0 Recommendation 
 
In considering this referral, regard has been had to: 
 
(a) Sections 2 and 3 of the Planning and Development Act, 2000 (as amended);  
(b) Schedule 2, Part 1, Class 1 of the Planning and Development Regulations, 2001 (as 
amended) 

And whereas, the Planning Authority has concluded that: 

(a) The works constitute ‘works’ that are ‘development’. 
(b) The works is development and is not exempted development.  

Ciara Cosgrave  
Assistant Planner  
04.12.2023 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
I endorse the above recommendation.  

 

 
_____________ 
Bryan Riney 
Senior Planner 
04/12/2023 
 

 
 








































