




I. Application Type – Section 5 Declaration  
II. Description - Whether or not the construction of a single storey extension to the rear of the 

existing dwelling is or is not development and is or is not exempted development. 
III. Location – 63 Droimneach, Bweeng, Co. Cork, P51 E0K1 
IV. Applicant – Katarzyna Zgolak 

 
1.0 Requirements for a Section 5 Declaration Application  

Section 5(1) of the Planning and Development Act as amended states:  

5.—(1) If any question arises as to what, in any particular case, is or is not 
development or is or is not exempted development within the meaning of this Act, 
any person may, on payment of the prescribed fee, request in writing from the 
relevant planning authority a declaration on that question, and that person shall 
provide to the planning authority any information necessary to enable the authority 
to make its decision on the matter. 
 

2.0 The Question Before The Planning Authority 
 
Whether or not the construction of a single storey extension to the rear of the existing 
dwelling is or is not development and is or is not exempted development. 
 
The following works are shown/annotated on the submitted drawings: 
 

• 23 sq m rear extension with a mono pitch roof (3.9 m x 6.16 m); 
• Eaves height of 2.7 m; 
• Maximum height of 3.2 m;  
• Render finish; and  
• Roof tile to match the existing.  

In the interests of clarity, it should be highlighted that the Section 5 declaration relates 
solely to the construction of the single storey extension to the rear of the dwelling as per Q3 
of the submitted form.  

3.0 Site Location  
 

I. The subject site is located at 63 Droimneach, Bweeng, Co. Cork, P51 E0K1 and comprises a 
semi-detached two storey dwelling house.  
 

4.0 Relevant Planning History 

There is no relevant planning history pertaining to the subject dwelling.  
 
I note ENF 23/159 in relation to the dwelling.  
 

5.0 Relevant Planning Legislation and Regulations 

Planning and Development Act 2000, (as amended) 

Section 2(1) of the Act defines “works” as follows: 



“works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, 
extension, alteration, repair or renewal and, in relation to a protected structure or 
proposed protected structure, includes any act or operation involving the application 
or removal of plaster, paint, wallpaper, tiles or other material to or from the surfaces 
of the interior or exterior of a structure. 

Section 3 (1) of the Act defines “development” as follows: 

“In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, the 
carrying out of any works on, in, over or under land or the making of any material 
change in the use of any structures or other land.” 

Planning and Development Regulations, 2001 (as amended) 

Schedule 2, Part 1, Class 1 of the Planning and Development Regulations, 2021 (as amended) 
states: 
 
‘The extension of a house, by the construction or erection of an extension (including a 
conservatory) to the rear of the house or by the conversion for use as part of the house of any 
garage, store, shed or other similar structure attached to the rear or to the side of the 
house.’ 
 

6.0 Planning Assessment  

Works is defined in the Act as ‘the carrying out of works on, in, under or works and includes 
any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, repair or 
renewal’.  
 
Having regard to the above, it can be reasonably determined that the construction of a 
single storey extension to the rear of the existing dwelling is development. 
 
The question before the Planning Authority is to determine, whether or not construction of 
a single storey extension to the rear of the existing dwelling is or is not exempted 
development. 
 
Schedule 2, Part 1, Class 1 of the Planning and Development Regulations, 2021 (as amended) 
states ‘The extension of a house, by the construction or erection of an extension (including a 
conservatory) to the rear of the house or by the conversion for use as part of the house of any 
garage, store, shed or other similar structure attached to the rear or to the side of the 
house.’ subject to the following conditions and limitations: 
 
1. (a) Where the house has not been extended previously, the floor area of any such 

extension shall not exceed 40 square metres.  
 

The extension is annotated as 23 sq m. From review of available aerial photography and the 
pattern of the rear projections, it appears that the dwelling has not previously been 
extended. I note that the property does not have any roof lights that would facilitate the 
conversion at attic level.  
 



(b) Subject to paragraph (a), where the house is terraced or semi-detached, the floor area of 
any extension above ground level shall not exceed 12 square metres.  
 
The extension is single storey therefore there is no floor area proposed above ground level. 
 
(c) Subject to paragraph (a), where the house is detached, the floor area of any extension 
above ground level shall not exceed 20 square metres.  
 
Not applicable - refer to 1(a). 
 
2. (a) Where the house has been extended previously, the floor area of any such extension, 

taken together with the floor area of any previous extension or extensions constructed or 
erected after 1 October 1964, including those for which planning permission has been 
obtained, shall not exceed 40 square metres.  
 

Not applicable - refer to 1(a).  
 
(b) Subject to paragraph (a), where the house is terraced or semi-detached and has been 
extended previously, the floor area of any extension above ground level taken together with 
the floor area of any previous extension  or extensions above ground level constructed or 
erected after 1 October 1964, including those for which planning permission has been 
obtained, shall not exceed 12 square metres.  
 
Not applicable - refer to 1(a).  
 
(c) Subject to paragraph (a), where the house is detached and has been extended previously, 
the floor area of any extension above ground level, taken together with the floor area of any 
previous extension or extensions above ground level constructed or erected after 1 October 
1964, including those for which planning permission has been obtained, shall not exceed 20 
square metres.  
 
Not applicable - refer to 1(a).  
 
3. Any above ground floor extension shall be a distance of not less than 2 metres from any 
party boundary.  
 
The extension is single storey therefore there is no floor area proposed above ground level. 
 
4. (a) Where the rear wall of the house does not include a gable, the height of the walls of 

any such extension shall not exceed the height of the rear wall of the house.  
 

The height of the walls of the extension do not exceed the height of the original rear wall of 
the house.   
 



(b) Where the rear wall of the house includes a gable, the height of the walls of any such 
extension shall not exceed the height of the side walls of the house.  
 
Not applicable – refer to 4 (a).  
 
(c) The height of the highest part of the roof of any such extension shall not exceed, in the 
case of a flat roofed extension, the height of the eaves or parapet, as may be appropriate, or, 
in any other case, shall not exceed the height of the highest part of the roof of the dwelling.  
 
The maximum height of the extension (3.2 m) does not exceed the highest part of the 
existing roof of the dwelling.  
 
5. The construction or erection of any such extension to the rear of the house shall not reduce 
the area of private open space, reserved exclusively for the use of the occupants of the house, 
to the rear of the house to less than 25 square metres.   
 
The submitted drawing indicates that 30 sq m of private open space will be retained to the 
rear of the dwelling house.  
 
6. (a) Any window proposed at ground level in any such extension shall not be less than 1 
metre from the boundary it faces.  
 
The window/door on the eastern elevation is in excess of 1 m from the shared boundaries.  
 
(b) Any window proposed above ground level in any such extension shall not be less than 11 
metres from the boundary it faces.  
 
Not applicable.  
 
(c) Where the house is detached and the floor area of the extension above ground level 
exceeds 12 square metres, any window proposed at above ground level shall not be less than 
11 metres from the boundary it faces.  
 
Not applicable.  
 
7. The roof of any extension shall not be used as a balcony or roof garden. 
 
The submitted drawings do not indicate that the roof of the extension is to be used as a 
balcony or roof garden.  
 
Having regard to the above, it is considered that the conditions and limitations of Schedule 
2, Part 1, Class 1 of the Planning and Development Regulations, 2021 (as amended) have 
been met and the works are exempted.  
 

7.0 Recommendation 



 
In considering this referral, regard has been had to: 
 
(a) Sections 2 and 3 of the Planning and Development Act, 2000 (as amended);  
(b) Schedule 2, Part 1, Class 1 of the Planning and Development Regulations, 2001 (as 
amended) 

And whereas, the Planning Authority has concluded that: 

(a) The works constitute ‘works’ that are ‘development’. 
(b) The works is development and is exempted development.  

Ciara Cosgrave  
Assistant Planner  
13.12.2023 
 

 
I note the above assessment.  

Having regard to original parent planning permission relating to the land ABP ref: 
04.214892, it is also noted that the development subject of the question before the 
Planning Authority would not appear to contravene any conditions of that permission 
that would render it de-exempt under article 9 of the regulations. i.e. the carrying out 
of the subject development would not contravene a condition attached to a permission 
under the Act or be inconsistent with any use specified in a permission under the Act. 

Based on the question put forward and the information submitted the recommendation 
is endorsed. 

 
 John Tierney 
 A/Senior Executive Planner  
 20/12/2023 




























