




Declaration on Exempted Development under Section 5 of the Planning and Development 
Act 2000 

 

 

D209-24- New boundary fence/ hedgerow at Inch, Whitegate 

____________________________________________________________________________ 

 

 

The Question 

The applicant has stated that an area of ground adjacent existing dwelling it to be purchased 
and will become part of the curtilage of the existing dwelling.  A new boundary/hedgerow 
is to be added to the strip of land thus the applicant is querying whether said works are/are 
not “exempted development” for the purposes of the Act 

 

 

Planning History 

 

 



 

No planning historty on the site 

 



 

The lands to the North of the site were originally developed by Kinsale Energy in 1976. The 
access road adjacent the site serves this development. The subject site is now owned by gas 
networks Ireland but no formal planning applications appear to apply to the site 

 

Statutory Provisions  

 

I consider the following statutory provisions relevant to this referral case:  

Planning and Development Act, 2000  

 

Section 3 (1) states:-  



“In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, the 
carrying out of works on, in over or under land, or the making of any material change of use 
of any structures or other land.”  

 

Works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, 
repair or renewal”.  

 

 

Section 4 (2) of the Act provides that the Minister may, by regulations, provide for any class 
of development to be exempted development. The main regulations made under this 
provision are the Planning and Development Regulations, 2001.  

 

Planning and Development Regulations, 2001  

Article 6(1) of the Regulations states as follows:- “(a) Subject to article 9, development consisting 
of a class specified in column 1 of Part 1 of Schedule 2 shall be exempted development for the purposes 
of the Act, provided that such development complies with the conditions and limitations specified in 
column 2 of the said Part 1 opposite the mention of that class in the said column 1  

 

Article 9 (1) of the Regulations sets out circumstances in which development to which 
Article 6 relates shall not be exempted development. 

 

 

Schedule 2, Part 1 of the P&DR 2001 

 

 
CLASS 5  
The construction, erection or alteration, 
within or bounding the curtilage of a house, 
of a gate, gateway, railing or wooden fence 
or a wall of brick, stone, blocks with 
decorative finish, other concrete blocks or 
mass concrete.  

 
1. The height of any such structure shall not 
exceed 2 metres or, in the case of a wall or 
fence within or bounding any garden or 
other space in front of a house, 1.2 metres.  
 

       
2. Every wall other than a dry or natural stone wall 
bounding any garden or other space shall be capped 
and the face of any wall of concrete or concrete 
block (other than blocks with decorative finish) 



which will be visible from any road, path or public 
area, including public open space, shall be rendered 
or plastered.  

 
3.No such structure shall be a metal palisade or 
other security fence.  

 
 

 

 



 

 

 

Assessment 

The applicant is proposing to purchase an additional triangular piece of land to the West of 
existing site to add to the curtillage of this existing dwelling house and erect a new fenceline 
to demarcate same.    The subject site is owned by Gas Networks Ireland and is alongside the 
entrance to this development  (approx. 100m to the North). Having viewed the site on 
“streetview” image, the subject site currently has no defined boundary/hedgerow in place 
(see image below). The subject site is clearly maintained/ landscaped by GNI 

 

In the first instance, consideration needs to be given as to whether or not the works 
proposed constitute “development” for the purposes of the Act.  Section 3 defines 
“development” as the carrying out of “works” on in over or under land or the “making of 
any material change of use in the structure or other land”.  “Works” includes any act or 
operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, repair or renewal”.  
 
The addition of a new fence constitutes both an operation of construction and an alteration 
thus proposal meets the definition of “development” as set out under the Act. Please note 
this position would only relate to the proposed physical fence/ wall as the planting of a 
hedgerow would not fall within the definition of “development”.  The other element that 
needs to be considered is whether any “material change of use” will take place.  The subject 



site is owned by GN Ireland and is maintained for amenity purposes.  No formal planning 
permission applies to the site thus it has an amenity use at present.  The proposed use is also 
for amenity purposes thus I am satisfied that no material change of use will take place.  
 
Please note Class 5 allows the construction of a 1.2m fence/wall bounding the curtilage of a 
house.  There may be a debate as to whether or not this area of land can yet be classed as 
forming the “curtilage” of the dwelling as the purchase of the subject land has not yet taken 
place.  In any event, class 11 provides a similar exemption for land that does not form the 
curtilage of a dwelling thus a similar exemption would apply in either instance.  The site 
directly fronts the public road and both exemption classes place a 1.2m height limit on any 
new boundary/ fenceline 
 
It appears from the drawings that a new sod/stone ditch with hedgerow is being proposed 
for the Southern end of the site whereas a post and rail timber fence is proposed for the 
Westerner end though same is not wholly clear from the drawings.  The post and rail fence 
is <1.2 thus would meet the provision of Class 5 or Class 11.  The sod and stone ditch is also 
<1.2m  (800mm) in height however the proposed hedge will bring the overall hedge height 
to 1.8.   While this planted element is technically outside the scope of class 5 or 11, there is an 
associated traffic concern that has been raised by the a/e (see class 9 restriction below).  It is 
also noted that an existing hedgerow is being removed to allow addition of the subject site to 
the overall plot. Again this is outside the scope of this assessment however from a 
biodiversity perspective, the retention some of this hedgerow would be beneficial.  An 
advice note relation to same could be issues as part of any final determination 
 

 

 



 

 

 

 

 

 

 
   



  

 
 
Article 9 – Restriction on Exemptions. 
 
 
 
Article 9(1) states that development to which Article 6 relates shall not be exempted for the 
purposes of the Act. 
(a) If the carrying out of such development would 
 
 
 
(iii) endanger public safety by reason of a traffic hazard or obstruction to 
road users. 
 
The file has been referred to the area engineer to confirm whether or not the new boundary 
would constitute a traffic hazard/ obstruction of road users (please see report from A/E 
attached under appendix A below)  The A/E  has indicated that the height of 1.8m adjacent 
the existing entrance is excessive and should not exceed 1m within the sight distance 
triangle.  
 

 

AA/ EIA 

Section 4(4) of the Act essentially de-exempts any development which attracts a requirement 
for Environmental Impact Assessment (EIA) or Appropriate Assessment (AA).  

 

In relation to EIA, part 2 of schedule 5 lists development which may require EIA for the 
purposes of part 10 of Part 10 of the Planning and Development Act.  

Having considered that detail I am satisfied the propsoal does not trigger any requirement 
for mandatory or sub-threshold EIA. Similarly, and having regard to the nature of the 
propsoal and the distance to Natura 2000 site, I am satisfied that requirement for AA is not 
warranted as the proposed does not generate any negative impacts on Natura 2000 sites.  

 

 

Conclusion 

 

In considering this referral, and having had regard particularly to –  

 



(a) Section 2(1), 3(1), 4(4), of the Planning and Development Act, 2000, as amended,  
 
(b) Articles 3, 6 and 9 and Class 5 and 11 , Part 1,  Schedule 2 of the Planning and 
Development Regulations, 2001, as amended, 
 
 
The Planning Authority has concluded that:  
 
Further information is required as per the following: 
 
 
-It appears from the drawings that a new sod/stone ditch with hedgerow is being proposed 
for the Southern end of the site whereas a post and rail timber fence is proposed for the 
Westerner end though same is not wholly clear on drawings lodged. Please confirm/ clarify 
this issue 
 
 
Please note the overall height of the Southern boundary (including proposed hedge) is 
indicated as1.8m.  Please note such a height adjacent the existing entrance is excessive and 
would impede available sight distances from this entrance.  The proposed new boundary 
height (overall) should not exceed 1m within the sight distance triangle. Please revise 
drawings to indicate same 
 

 
 
 
 
 
 
________________ 
Enda Quinn 
Executive Planner 
15/3/2024 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 



 

Appendix A- area engineers comments 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Declaration on Exempted Development under Section 5 of the Planning and Development 
Act 2000 

 

 

D209-24- New boundary fence/ hedgerow at Inch, Whitegate 

____________________________________________________________________________ 

Additional Report- 2/4/2024 

 

 
Further information is required as per the following: 
 
 
-It appears from the drawings that a new sod/stone ditch with hedgerow is being proposed for the 
Southern end of the site whereas a post and rail timber fence is proposed for the Westerner end though 
same is not wholly clear on drawings lodged. Please confirm/ clarify this issue 
 
 
Please note the overall height of the Southern boundary (including proposed hedge) is indicated 
as1.8m.  Please note such a height adjacent the existing entrance is excessive and would impede 
available sight distances from this entrance.  The proposed new boundary height (overall) should not 
exceed 1m within the sight distance triangle. Please revise drawings to indicate same 
 
Applicant has responded to this request stating the following 
 
 
 

 

 



 

 

 

The area B-D will not exceed 1m in height thus the area engineer is satisfied that no traffic 
hazard will be created  

 

Conclusion 

 

In considering this referral, and having had regard particularly to –  

 
(a) Section 2(1), 3(1), 4(4), of the Planning and Development Act, 2000, as amended,  
 
(b) Articles 3, 6 and 9 and Class 5 and 11 , Part 1,  Schedule 2 of the Planning and 
Development Regulations, 2001, as amended, 
 
 
The Planning Authority has concluded that:  
 



The proposed new boundary fence/ hedgerow at Inch, Whitegate constitutes 
“development” but also constitutes “exempted development” as per Class 5 and Class 11 of 
the Planning and Development Regulations, 2001 (as amended) 

 

 

________________ 
Enda Quinn 
Executive Planner 
2/4/2024 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Appendix B- area engineers updated comments 

 

 

Hi Enda, 

 

The FI response is acceptable with the section of fencing/hedging within the sightline triangle shown 
as no greater than 1m above the road level. 

 

Regards, 

Paul  

 

 









Declaration on Exempted Development under Section 5 of the Planning and Development 
Act 2000 

 

 

D209-24- New boundary fence/ hedgerow at Inch, Whitegate 

____________________________________________________________________________ 

 

 

The Question 

The applicant has stated that an area of ground adjacent existing dwelling it to be purchased 
and will become part of the curtilage of the existing dwelling.  A new boundary/hedgerow 
is to be added to the strip of land thus the applicant is querying whether said works are/are 
not “exempted development” for the purposes of the Act 

 

 

Planning History 

 

 



 

No planning historty on the site 

 

Statutory Provisions  

 

I consider the following statutory provisions relevant to this referral case:  

Planning and Development Act, 2000  

 

Section 3 (1) states:-  

“In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, the 
carrying out of works on, in over or under land, or the making of any material change of use 
of any structures or other land.”  

 

Works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, 
repair or renewal”.  

 

 



Section 4 (2) of the Act provides that the Minister may, by regulations, provide for any class 
of development to be exempted development. The main regulations made under this 
provision are the Planning and Development Regulations, 2001.  

 

Planning and Development Regulations, 2001  

Article 6(1) of the Regulations states as follows:- “(a) Subject to article 9, development consisting 
of a class specified in column 1 of Part 1 of Schedule 2 shall be exempted development for the purposes 
of the Act, provided that such development complies with the conditions and limitations specified in 
column 2 of the said Part 1 opposite the mention of that class in the said column 1  

 

Article 9 (1) of the Regulations sets out circumstances in which development to which 
Article 6 relates shall not be exempted development. 

 

 

Schedule 2, Part 1 of the P&DR 2001 

 

 
CLASS 5  
The construction, erection or alteration, 
within or bounding the curtilage of a house, 
of a gate, gateway, railing or wooden fence 
or a wall of brick, stone, blocks with 
decorative finish, other concrete blocks or 
mass concrete.  

 
1. The height of any such structure shall not 
exceed 2 metres or, in the case of a wall or 
fence within or bounding any garden or 
other space in front of a house, 1.2 metres.  
 

       
2. Every wall other than a dry or natural stone wall 
bounding any garden or other space shall be capped 
and the face of any wall of concrete or concrete 
block (other than blocks with decorative finish) 
which will be visible from any road, path or public 
area, including public open space, shall be rendered 
or plastered.  

 
3.No such structure shall be a metal palisade or 
other security fence.  

 
 



 

 

 

 

 

Assessment 



The applicant is proposing to purchase an additional triangular piece of land to the West of 
existing site to add to the curtillage of this existing dwelling house and erect a new fenceline 
to demarcate same.   Having viewed the site on “streetview” image, the site currently has no 
defined boundary/hedgerow in place (see image below) 

 

In the first instance, consideration needs to be given as to whether or not the works 
proposed constitute “development” for the purposes of the Act.  Section 3 defines 
“development” as the carrying out of “works” on in over or under land or the “making of 
any material change of use in the structure or other land” 
 
 “Works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, 
repair or renewal”. The addition of a new fence constitutes both an operation of construction 
and an alteration thus proposal meets the definition of “development” as set out under the 
Act. Please note this position would only relate to the proposed physical fence/ wall as the 
planting of a hedgerow would not fall within the definition of “development”  

 
Please note Class 5 allows the construction of a 1.2m fence/wall bounding the curtilage of a 
house.  There may be a debate as to whether or not this area of land can yet be classed as 
forming the “curtilage” of the dwelling as the purchase of the subject land has not yet taken 
place.  In any event, class 11 provides a similar exemption for land that does not form the 
curtilage of a dwelling thus a simailar exemption would apply in either instance.  The site 
directly fronts the public road and both exemption classes place a 1.2m height limit on any 
new boundary/ fenceline 
 



It appears from the drawings that a new sod/stone ditch with hedgerow is being proposed 
for the Southern end of the site whereas a post and rail timber fence is proposed for the 
Westerner end though same is not wholly clear from the drawings.  The post and rail fence 
is <1.2 thus would meet the provision of Class 5 or Class 11.  The sod and stone ditch is also 
<1.2m  (800mm) in height however the proposed hedge will bring the overall hedge height 
to 1.8.   While this planted element is technically outside the scope of class 5 or 11, there is an 
associated traffic concern that has been raised by the a/e (see class 9 restriction below).  It is 
also noted that an existing hedgerow is being removed to allow addition of the subject site to 
the overall plot. Again this is outside the scope of this assessment however from a 
biodiversity perspective, the retention some of this hedgerow would be beneficial.  An 
advise note relation to same could be issues as part of any final determination 
 

 

 



 

 

 

 

 

 

 
   



  

 
 
Article 9 – Restriction on Exemptions. 
 
 
 
Article 9(1) states that development to which Article 6 relates shall not be exempted for the 
purposes of the Act. 
(a) If the carrying out of such development would 
 
 
 
(iii) endanger public safety by reason of a traffic hazard or obstruction to 
road users. 
 
The file has been referred to the area engineer to confirm whether or not the new boundary 
would constitute a traffic hazard/ obstruction of road users (please see report from A/E 
attached under appendix A below)  The A/E  has indicated that the height of 1.8m adjacent 
the existing entrance is excessive and should not exceed 1m within the sight distance 
triangle.  
 

 

AA/ EIA 

Section 4(4) of the Act essentially de-exempts any development which attracts a requirement 
for Environmental Impact Assessment (EIA) or Appropriate Assessment (AA).  

 

In relation to EIA, part 2 of schedule 5 lists development which may require EIA for the 
purposes of part 10 of Part 10 of the Planning and Development Act.  

Having considered that detail I am satisfied the propsoal does not trigger any requirement 
for mandatory or sub-threshold EIA. Similarly, and having regard to the nature of the 
propsoal and the distance to Natura 2000 site, I am satisfied that requirement for AA is not 
warranted as the proposed does not generate any negative impacts on Natura 2000 sites.  

 

 

Conclusion 

 

In considering this referral, and having had regard particularly to –  

 



(a) Section 2(1), 3(1), 4(4), of the Planning and Development Act, 2000, as amended,  
 
(b) Articles 3, 6 and 9 and Class 5 and 11 , Part 1,  Schedule 2 of the Planning and 
Development Regulations, 2001, as amended, 
 
 
The Planning Authority has concluded that:  
 
Further information is required as per the following: 
 
 
-It appears from the drawings that a new sod/stone ditch with hedgerow is being proposed 
for the Southern end of the site whereas a post and rail timber fence is proposed for the 
Westerner end though same is not wholly clear on drawings lodged. Please confirm/ clarify 
this issue 
 
 
Please note the overall height of the Southern boundary (including proposed hedge) is 
indicated as1.8m.  Please note such a height adjacent the existing entrance is excessive and 
would impede available sight distances from this entrance.  The proposed new boundary 
height (overall) should not exceed 1m within the sight distance triangle. Please revise 
drawings to indicate same 
 

 
 
 
 
 
 
________________ 
Enda Quinn 
Executive Planner 
15/3/2024 
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