




D/217/24 – Section 5 Declaration 

A Section 5 declaration is sought by DL Group on behalf of Patrick Dinneen of Athnowen 
Church, Grange Road, Grange, Ovens as to whether the carrying out of percolation tests 
within the curtilage of a RPS, (RPS 465 Former St Marys Church) is development and is or is 
not exempted development.  

 

 

Figure 1 Subject site location 

 

Question subject of the Section 5 

On the basis of the information submitted the question to be addressed under this request is 
as follows:  

“Whether the carrying out of percolation tests within the curtilage of a RPS, (RPS 465 Former 
St Marys Church) is development and is or is not exempted development 

 

Planning History  

On site  

96/4331 Planning permission granted to John Forde for the Conversion of church to dwelling 
and installa�on of sewage treatment plant 

 

1. STATUTORY PROVISIONS 
 
The following statutory provisions are relevant to this referral case; 

Site loca�on  



 
Planning and Development Act 2000, as amended  
 
Section 2(1) states as follows:- 
“In this Act, except where the context otherwise requires – ‘development’ has the meaning 
assigned to it by Section 3 …” 
 
Section 3 (1) states as follows:- 
“In this Act, ’development’ means, except where the context otherwise requires, the carrying 
out of works on, in, over or under land or the making of any material change in the use of any 
structures or other land.” 
 
Section 4(1) identifies what may be considered as exempted development for the purposes 
of the Act, and Section 4(2) of the Act provides that the Minister, by regulations, provide for 
any class of development to be exempted development. The principal regulations made 
under this provision are the Planning and Development Regulations, 2001.  
 
Planning and Development Regulations, 2001 as amended 
Article 6(1) of the Planning & Development Regulations, 2001 as amended states as follows:-  
“Subject to article 9, development of a class specified in column 1 of Part 1 of Schedule 2 shall 
be exempted development for the purposes of the Act, provided that such development 
complies with the conditions and limitations specified in column 2 of the said Part 1 opposite 
the mention of that class in the said column 1.”  
 
Article 9(1) of the Planning & Development Regulations, 2001 as amended, provides a number 
of scenarios whereby development to which article 6 relates shall not be exempted 
development for the purposes of the Act. 

Of particular note is  

9 (viiA) consist of or comprise the excava�on, altera�on or demoli�on of any archaeological 
monument included in the Record of Monuments and Places, pursuant to sec�on 12 (1) of 
the Na�onal Monuments (Amendment) Act 1994, save that this provision shall not apply to 
any Commented [i41]: Sub-paragraph 9(1)(a)(vii) is subs�tuted by ar�cle 5 of S.I. No. 454/2011 
Planning and Development (Amendment) (No. 2) Regula�ons 2011 Commented [i42]: Sub-
paragraph 9(1)(a)(viiA) is inserted by ar�cle 5 of S.I. No. 454/2011 Planning and Development 
(Amendment) (No. 2) Regula�ons 2011 39 excava�on or any works, pursuant to and in 
accordance with a consent granted under sec�on 14 or a licence granted under sec�on 26 of 
the Na�onal Monuments Act 1930 (No. 2 of 1930) as amended 
 

Assessment  
I note the details and drawings submitted as part of the application. It is stated that the 
submitter wants to carry out percolation tests. 4 no holes must be dug for the percolation 
tests, each being 1.2m x1 in size and will range between 1m and 2.1m in depth with in the 
curtilage of a Record of Protected Structure. 

 



I note the email from the Council’s Conservation team states that ‘the proposed site is a 
church and graveyard. The councils records indicate that there are upstanding, recumbent 
and table grave markers to surrounding graveyard and the site is also defined by a boundary 
wall and gate. These would all form part of the character of the structure and any works 
which impact on same would require planning permission/would not comprise exempted 
development.’ 

The County Archaeologist also commented the following: 

The subject site is also a Recorded Archaeological Monument CO073-055 (Church and 
Graveyard) and is governed by the National Monument Service of the Department of 
Housing, Local Gov and Heritage. 

Any works at or in relation to a Recorded Monument require 2 months advance notice to be 
given to the National Monuments Service by submitting a Ministerial Notification 
application. 

If works (such as digging or excavation) are undertaken on this site outside of a planning 
application then it would be in breach of National Monuments legislation. 

If the applicant puts in a planning application to do the work, then this qualifies as the 
notification referred to above. 

Having reviewed the works proposed in respect of Ar�cle 9 of the Planning and 
Development Regula�ons, 2001 as amended, par�cularly, (vii) which is as follows: 

’Consist of or comprise the excavation, alteration or demolition of any archaeological 
monument included in the Record of Monuments and Places, pursuant to section 12 (1) of 
the National Monuments (Amendment) Act 1994, save that this provision shall not apply to 
any Commented [i41]: Sub-paragraph 9(1)(a)(vii) is substituted by article 5 of S.I. No. 
454/2011 Planning and Development (Amendment) (No. 2) Regulations 2011 Commented 
[i42]: Sub-paragraph 9(1)(a)(viiA) is inserted by article 5 of S.I. No. 454/2011 Planning and 
Development (Amendment) (No. 2) Regulations 2011 39 excavation or any works, pursuant 
to and in accordance with a consent granted under section 14 or a licence granted under 
section 26 of the National Monuments Act 1930 (No. 2 of 1930) as amended.’ 

It is considered that given the works proposed, comprise excava�on within a Recorded 
Archaeological Monument CO073-055 (Church and Graveyard), the works are deemed not 
exempt development. 

Conclusion 
WHEREAS a question has arisen as to Whether the carrying out of percolation tests within the 
curtilage of a RPS, (RPS 465 Former St Marys Church) is development and is or is not exempted 
development:AND WHEREAS Cork County Council, in considering this referral, had regard 
particularly to – 



 

• Sections 1,2, 3, 4 and 6 of the Planning and Development Act, 2000, as amended 
• Article 9 (1) (viiA) Restrictions on exemption of the Planning and Development 

Regulations 2001, as amended; 

The Planning Authority has concluded that: 

• Given the works proposed comprise excava�on within a Recorded Archaeological 
Monument CO073-055 (Church and Graveyard), the works are deemed not exempt 
development. 

• The proposal is therefore considered development and is not exempted 
development.  

 

 
 
 
Carol Dunne 
Executive Planner  
 
22.03.2024 

 

 

 

 

 



Eveleen Crowley 

From: 

Sent: 

To: 

Cc: 

Subject: 

Hi Eveleen 

Annette Quinn 
Wednesday 13 March 2024 14:55 
Eveleen Crowley 
Emma Baume; Carol Dunne; Elena Turk 
RE: Section 5 Ref. No. D217.24 - Athnowen Church, Grange Road, Grange, Ovens. 

The subject site is also a Recorded Archaeological Monument CO073-055 (Church and Graveyard) and is governed 
by the National Monument Service of the Department of Housing, Local Gov and Heritage. 
Any works at or in relation to a Recorded Monument require 2 months advance notice to be given to the National 
Monuments Service by submitting a Ministerial Notification application. 
If works (such as digging or excavation) are undertaken on this site outside of a planning application then it would be 
in breach of National Monuments legislation. 
If the applicant puts in a planning application to do the work, then this qualifies as the notification referred to 
above. 
The presence of a Recorded Monument would mean that the works are not exempted development . 
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Thanks 

·� ----=-

Annette Quinn I Oifigeach Seandalaiochta I Pleanail agus Fobairt 
( oinbairk Cont<1c: ( horcar I L�\l;i dn 'lwnLa Cill\:aigh l I_ R2 'C F.tr • 
!

From: Elena Turk  
Sent: Wednesday, March 13, 2024 1:50 PM 
To: Eveleen Crowley <Eveleen.Crowley@CorkCoCo.ie> 
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Cc: Annette Quinn ; Emma Baume >; Carol Dunne 

Subject: RE: Section 5 Ref. No. D217.24 - Athnowen Church, Grange Road, Grange, Ovens. 

Dear Eveleen 

Thanks for sending this query on. I note that the proposed site is a church and graveyard. Our records indicate that 

there are upstanding, recumbent and table grave markers to surrounding graveyard and the site is also defined by a 

boundary wall and gate. These would all form part of the character of the structure and any works which impact on 

same would require planning permission/would not comprise exempted development. 

I defer to the county archaeologist for comment in relation to potential subsurface archaeological remains. 

Elena 

Dr Elena Turk I Oifigeach Caomhantais Ailtireachta I Pleanail agus Fobairt 

Comhairlc Contac Chorcai Halla an Chonlac Corcaigh Tl 2 R2\iC 1·•,irc 
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