




 
Declaration on Exempted Development under Section 5 of the Planning and Development 
Act 2000 

 

D211-25– Modifications to Permitted House Types (A1)  

____________________________________________________________________________ 

 

 

The Question 

The applicant is querying whether proposed modifications to Permitted House Types (A1) 
granted as part of a 16 house scheme under Pl Ref No. 23/5461 is/ is not exempted 
development for the purposes of the Act 

 

 

Planning History 

 

Pl Ref No. 23/5461- The applicant was granted permission for the construction of 16no. 
dwelling units and all ancillary site works and services.   This permission was an extension 
to an existing scheme on the adjacent site currently under construction (see Pl Ref No. 
18/7236 & 24/5342) 

 



Statutory Provisions  

 

I consider the following statutory provisions relevant to this referral case:  

Planning and Development Act, 2000  

 

Section 3 (1) states:-  

“In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, the 
carrying out of works on, in over or under land, or the making of any material change of use 
of any structures or other land.”  

 

Works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, 
repair or renewal”.  

 

S4(1)(h) “for the maintenance, improvement or alteration of any structure being works 
which affect only the interior of the structure or which do not materially affect the external 
appearance of the structure so as to render the appearance inconsistent with the character of 
the structure or of neighbouring structures”  

 

Section 4 (2) of the Act provides that the Minister may, by regulations, provide for any class 
of development to be exempted development. The main regulations made under this 
provision are the Planning and Development Regulations, 2001.  

 

Planning and Development Regulations, 2001  

Article 6(1) of the Regulations states as follows:- “(a) Subject to article 9, development consisting 
of a class specified in column 1 of Part 1 of Schedule 2 shall be exempted development for the purposes 
of the Act, provided that such development complies with the conditions and limitations specified in 
column 2 of the said Part 1 opposite the mention of that class in the said column 1  

 

Article 9 (1) of the Regulations sets out circumstances in which development to which 
Article 6 relates shall not be exempted development. 

 

 



Assessment 

 

At the outset I would state that questions such as this (i.e modifications to developments 
under construction) are usually posed as part of “compliance” with the key consideration 
being the “material” impact of the modification being posed relative to the permitted 
development.  In this instance the question has been posed under the S5 process but in any 
event the materiality or otherwise of the modifications will form the mainstay of the 
assessment 

The applicant is seeking to modify permitted house type A1 (2 dwellings) by altering the 
rear ridge line/roof structure to allow for the  addition of 6no. rear elevation windows.  The 
permitted house type does not have first floor rear elevation windows but instead has 
rooflight windows positioned on the roof plane.  The proposed modifications will generate a 
more conventional rear elevation (see illustrative images elow) 

 

 



 

 

 

Having regard to the questions posed, the proposal constitutes “development” as set out 
under S3 of the Planning and Development Act 2000 in that “works” are proposed to be 
carried out on the site to a permitted house type.   The question therefore is whether or not 
these “works” constitute “exempted development” for the purposes of the Act 

The works could be considered to fall under the scope of S4(1)(h). This section deems works 
“for the maintenance, improvement or alteration of any structure being works which affect only the 
interior of the structure or which do not materially affect the external appearance of the structure 
so as to render the appearance inconsistent with the character of the structure or of neighbouring 
structures”.   
 
It is clear in this instance that the rear elevation/ rooflight arrangement was inserted to limit 
the impact of overlooking on the rear garden space of neighboring dwelling (type A2-see 
layout map below). In this regard, the additional of 6no.  rear first floor windows will 
certainly generate a new material impact on this permitted dwelling.  On this basis I would 
contend that the modifications will affect the character of the dwellings relative to neighboring 



structures and therefore fail the test set out under S4(1)(h).  In reaching this conclusion I am 
aware of the recently published government guidelines “Sustainable residential development 
and compact settlements” (2024) which advocate a reduction in  rear garden sizes and distance 
between opposing rear windows (16m).  It may be that the proposed development would 
adhere to these new requirements however a planning application would be appropriate 
mechanism to test this issue as 3rd party rights would also be taken into consideration in 
such an appraisal 

 

  

 

 

 

Article 9 Restrictions 

Restrictions on exemptions are listed under Article 9 of the Regulations.  These would not 
apply in the case of a consideration under S4 

 

AA/ EIA 

Section 4(4) of the Act essentially de-exempts any development which attracts a requirement 
for Environmental Impact Assessment (EIA) or Appropriate Assessment (AA).  

In relation to EIA, part 2 of schedule 5 lists development which may require EIA for the 
purposes of part 10 of Part 10 of the Planning and Development Act.  



Having considered that detail I am satisfied the propsoal does not trigger any requirement 
for mandatory or sub-threshold EIA.   The permitted scheme was already considered in light 
of these requirements. The same conclusion also holds in respect of AA 

 

 

Conclusion 

 

In considering this referral, and having had regard particularly to –  
 
(a) Section 2(1), 3(1), 4, of the Planning and Development Act, 2000, as amended,  
 
 
The Planning Authority has concluded that:  
 
(a) the proposed modifications to Permitted House Types (A1) granted under 23/5461 
 
 
Is development and is not exempted development as per S4(1)(h) of the Act as the 
amendments proposed would materially affect the character of the structure relative to 
neighbouring structures (new overlooking impact introduced) 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
______________ 
Enda Quinn 
Executive Planner 
4/3/2025 
 
 

 

 

 

 
 


























