




 
Declaration on Exempted Development under Section 5 of the Planning and Development 
Act 2000 

 

D214-25– Modifications to Permitted House 

____________________________________________________________________________ 

 

 

The Question 

The applicant is querying whether modifications that have been carried out to an extension 
originally permitted under 99/2755 are/are not exempted development for the purposes of 
the act.  The specific changes referenced in the declaration are set out as follows:  

a)- omission of sliding patio door on Eastern elevation of permitted extension 

b)- Increase of floor plan dimension to Southern and Western sides of permitted extension 
by 0.6m giving an increased floor area of 12.5sqm 

c)- Alteration to monopitch roof by 0.3m 

 

 

Planning History 

 



 

 

 

No recent planning activity on the site  

Pl Ref No. 99/2755- Permission for the construction of an extension to dwelling (this is the 
extension subject of this declaration)  

95/1782 and 99/2066- OPP and PP granted for dwellinghouse. 

 

 

Statutory Provisions  

 

I consider the following statutory provisions relevant to this referral case:  

Planning and Development Act, 2000  

 

Section 3 (1) states:-  

“In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, the 
carrying out of works on, in over or under land, or the making of any material change of use 
of any structures or other land.”  



 

Works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, 
repair or renewal”.  

 

S4(1)(h) “for the maintenance, improvement or alteration of any structure being works 
which affect only the interior of the structure or which do not materially affect the external 
appearance of the structure so as to render the appearance inconsistent with the character of 
the structure or of neighbouring structures”  

 

Section 4 (2) of the Act provides that the Minister may, by regulations, provide for any class 
of development to be exempted development. The main regulations made under this 
provision are the Planning and Development Regulations, 2001.  

 

Planning and Development Regulations, 2001  

Article 6(1) of the Regulations states as follows:- “(a) Subject to article 9, development consisting 
of a class specified in column 1 of Part 1 of Schedule 2 shall be exempted development for the purposes 
of the Act, provided that such development complies with the conditions and limitations specified in 
column 2 of the said Part 1 opposite the mention of that class in the said column 1  

 

Article 9 (1) of the Regulations sets out circumstances in which development to which 
Article 6 relates shall not be exempted development. 

 

 

Assessment 

 

Having regard to the questions posed, the proposal constitutes “development” as set out 
under S3 of the Planning and Development Act 2000 in that “works” have been carried out 
on the site in the modification of the permitted extension.   The question therefore is whether 
or not these “works” constitute “exempted development” for the purposes of the Act 

The works could be considered to fall under the scope of S4(1)(h). This section deems works 
“for the maintenance, improvement or alteration of any structure being works which affect only the 
interior of the structure or which do not materially affect the external appearance of the structure 
so as to render the appearance inconsistent with the character of the structure or of neighbouring 
structures”.   
 



 

In my view, the works subject of this declaration do not fail the test outlined above in that 
the changes do not materially alter the external appearance of the structure relative to itself 
or neighboring properties.  The modifications as outlined under question (a) and (c) are 
relatively minor cosmetic amendments that do not generate any new material impacts.  In 
respect of question (b), the marginal widening of the external walls generates an additional 
12.5sqm of floor area across the permitted extension.  Given that this is a standalone 
dwelling on generous plot, this increase in size would be relatively imperceptible relative to 
the original grant and like (a) and (c) does not generate any negative externalities vis a vis 
neighbouring properties.  While the additional 12.5sqm would ordinarily lead to a higher 
development contribution, it is noted that no charge applied to the extension under the 
authorising grant.  This additional floor area would not generate an additional charge under 
the current development contributions scheme (in place since 2005) whereby the first 60sqm 
of any extension is exempt from contributions.  

On this basis I would contend that the modifications do not materially affect the external 
appearance of the structure so as to render the appearance inconsistent with the character of 
the structure or of neighbouring structures”.  Consequently the proposal does not fail the 
test set out under S4(1)(h 
 

  

Article 9 Restrictions 

Restrictions on exemptions are listed under Article 9 of the Regulations.  These would not 
apply in the case of a consideration under S4 

 

AA/ EIA 

Section 4(4) of the Act essentially de-exempts any development which attracts a requirement 
for Environmental Impact Assessment (EIA) or Appropriate Assessment (AA).  

In relation to EIA, part 2 of schedule 5 lists development which may require EIA for the 
purposes of part 10 of Part 10 of the Planning and Development Act.  

Having considered that detail I am satisfied the works carried out would not have triggered 
any requirement for mandatory or sub-threshold EIA.   The same conclusion also holds in 
respect of AA 

 

 

Conclusion 

 



In considering this referral, and having had regard particularly to –  
 
(a) Section 2(1), 3(1), 4, of the Planning and Development Act, 2000, as amended,  
 
 
The Planning Authority has concluded that:  
 
 The modifications to permitted extension granted under 99/2755, namely  
 
 
a)- omission of sliding patio door on Eastern elevation of permitted extension 

b)- Increase of floor plan dimension to Southern and Western sides of permitted extension by 0.6m 
giving an increased floor area of 12.5sqm 

c)- Alteration to monopitch roof by 0.3m 

 
Constitutes “development”  but is deemed to be “exempted development” as per S4(1)(h) of 
the Act  
 
 
 

 
 
 
 
______________ 
Enda Quinn 
Executive Planner 
19/3/2025 
 
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 


























