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SECTION 5 DECLARATION – PLANNER’S REPORT 
Application Ref. No.:  D/225/25 

Report From: Janet Payne (AP) 

Report To: Louise Ahern (SEP) 

Question / Description to 
which Declaration relates:  

Is the proposed replacement of a 36.6m telecom tower in the existing 
2RN site in St. Bernard’s Place, Fermoy, Co. Cork exempted 
development under Class 31 of Part 1, Schedule 2, Section (J) 
“antenna support structure in place on an existing antenna support 
structure.”? 

Location: Fermoy Transposer Station, St. Bernard’s Place, Fermoy, Co. Cork 

Applicant: RTE Transmission Network DAC (T/A 2RN) 

Date: 19th March 2025 
 

SUMMARY OF RECOMMENDATION 
 

It is concluded that the installation of a replacement telecom antenna of 36.6m and ancillary 

development constitutes ‘works’ and ‘development’ as defined in Sections 2 and 3 of the 

Planning and Development Act 2000. The development comes within the scope of the 

exemption for such development by Section J of Class 31 of Part 1 Schedule 2 of the Planning 

and Development Regulations 2001 (as amended) and complies with the relevant conditions 

and limitations. It is also considered that these exemptions are not restricted by the terms of 

Article 9(1)(a) (iii) and (viiB).  

On this basis it is considered that the proposed development is development and is exempted 

development. 

 
1. Introduction  
This report relates to an application which has been made under Section 5(4) of the Planning and 
Development Act 2000 (as amended) relating to development on lands located at the existing Fermoy 
Transposer Station, St. Bernard’s Place, Fermoy, Co. Cork. The applicant is seeking a declaration from 
the Planning Authority as to whether the installation of a replacement antenna of 36.6m and ancillary 
development is or is not development and/or is or is not exempted development.  
 
2. Question 
The question which has been presented to the Planning Authority within the submitted application 
form is as follows:  
 

Is the proposed replacement of a 36.6m telecom tower in the existing 2RN site in St. Bernard’s 
Place, Fermoy, Co. Cork exempted development under Class 31 of Part 1, Schedule 2, Section 
(J) “antenna support structure in place on an existing antenna support structure.”? 

 
The application is supported by a comprehensive set of drawings which illustrate the full scope of the 
works which are the focus of the foregoing question. 
 
Site Location and Description  
The subject site is located on the northwestern side of Fermoy town within the development boundary 
on lands zoned as ‘Existing Mixed/General Business/Industrial Uses’ under the Cork County 
Development Plan 2022. 
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The subject site lies within the well-established industrial/business park with industrial buildings on 
all surrounding lands. The northern site boundary comprises mature planting/landscaping with the 
estate/public road beyond the same. There is an existing 36.3m high telecoms mast and associated 
cabinets etc. present on the site. There site is surrounded by palisade fencing. 
 
 

3. Planning History 
No planning history is noted to be associated with the subject site.  The following table outlines the 

recent valid applications within the surrounding area. 

Planning 
ref. no. 

Description Decision  

16/4039 Change of use from light industrial to sorting office and internal 
alterations (An Post) 

Conditional 

13/51010 Permission for change of use to sorting office & alterations to facade 
as well as internally (An Post) 

Conditional 

08/51006 Permission to construct 1No. light industrial units abutting existing 
light industrial units (David Ryan) 

Conditional 

06/51029 Permission to form 2 no light industrial units within existing light 
industrial building together with permission for retention of mezzanine 
floors (David Ryan) 

Conditional 

18/7125 Continuation of Use of existing light industrial building for education 
purposes (Cork Education and Training Board) 

Conditional 

16/5891 Permission for change of use of unit no. 2 from light industrial use to 
warehouse (Davsea Ltd.) 

Conditional 

16/5890 Alterations to unit no's 3 and 4 (namely removal of internal wall) 
forming 1 no. unit and change of use from light industrial use to 
warehouse use (Davsea Ltd.) 

Conditional 

Table 1: Planning History 
 
4. Planning Policy Framework  
The subject site lies within the development boundary of Fermoy within lands zoned as ‘Existing 
Mixed/General Business/Industrial Uses’ under the Cork County Development Plan 2022. The site also 
lies within a High Value Landscape area but is not in close proximity to any scenic route. The site is 
located outside of any designated flood risk zone and the Fermoy ACA. The closest PS is located over 
100m to the northeast. 
 
5. Legislative Framework  
Planning and Development Act 2000 (as amended) 
Section 3(1) of the Act states the following in respect of ‘development’: “In this Act, ‘development’ 

means, except where the context otherwise requires, the carrying out of any works on, in, over or 

under land or the making of any material change in the use of any structures or other land.”  

Section 2(1) of the Act states the following in respect of ‘works’: “Any act or operation of construction, 

excavation, demolition, extension, alteration, repair or renewal…”  

Section 4 (2)(a) of the Act enables certain classes of development to be deemed exempted 

development by way of regulation.  
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Section 4(4) states that notwithstanding paragraph (a) of subsection (1) and any regulations under 

subsection (2), development shall not be exempted development if an environmental impact 

assessment or an appropriate assessment is required. 

Planning and Development Regulations, 2001 as amended. 

Article 6(3) states: Subject to Article 9, in areas other than a city, a town or an area specified in section 

19 (1) (b) of the Act or the excluded areas as defined in section 9 of the Local Government 

(Reorganisation) Act, 1985 (No.7 of 1985), development of a class specified in Column 1 of Part 3 of 

Schedule 2 shall be exempted  development for the purposes of the Act, provided that such 

development complies with the conditions and limitations specified in column 2 of the said Part 3 

opposite the mention of that class in the said column 1.  

Restrictions on exemption by virtue of Article 9(1)(a) of the Planning and Development Regulations 

2001 (as amended) 

Article 9 (1) (a) provides that certain development to which Article 6 relates (i.e. exempted 

development) shall not be exempted in various circumstances. Article 9(1) states that: Development 

to which Article 6 relates shall not be exempted development for the purposes of the Act – (a) if the 

carrying out of such development would:  

(iii) endanger public safety by reason of traffic hazard or obstruction of road users,  

(viiB) comprise development in relation to which a planning authority or An Bord Pleanála is the 

competent authority in relation to appropriate assessment and the development would require an 

appropriate assessment because it would be likely to have a significant effect on the integrity of a 

European site. 

Having regard to the specific proposal for which the declaration has been sought, Class 31 of Part 1 of 
Schedule 2 of the Regulations is relevant, stating that:  

The carrying out by a statutory undertaker authorised to provide a telecommunications 
service of development consisting of the provision of—  

 
(j) an antenna support structure in place of an existing antenna support structure, 

 
The exemption as provided by part (j), above, is accompanied by the following conditions and 
limitations:   
 
1. The replaced structure shall be removed no later than 4 weeks following its decommissioning. 
 
2. Where, for reasons of the integrity of the network or other operational reasons, the structure to be 
replaced remains in use during the construction of the replacement structure, the replacement 
structure shall be located as near as possible to the existing structure having regard to construction 
activity and safety requirements and, in any case, no replacement structure shall be located more than 
20 metres from the replaced structure (measured from the base). 
 
3. (a) The height of the replacement structure shall not exceed the height of the replaced structure. 
 
(b) (i) Subject to sub-paragraph (ii), the width of the replacement structure shall not exceed the width 
of the replaced structure. 
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(ii) Where the replaced structure was 2 metres or less in width, the width of the replacement structure 
may not be more than twice the width of the replaced structure, all measurements to be taken at the 
widest point. 
 
(c) Where the replaced structure did not incorporate an antenna platform, the replacement shall not 
incorporate such a platform. 
 
 
4. (a) Subject to sub-paragraphs (b) and (c), the antennae to be attached to the replacement structure 
shall not exceed the number of antennae on the replaced structure. 
 
(b) For structure under 15 metres in height, an additional 12 antennae for mobile telephony may be 
attached to the replacement structure, of which not more than 8 of the additional 12 antennae shall 
be of the dish type (whether shielded or not). 
 
(c) For structures of 15 metres or over in height, an additional 18 antennae for mobile telephony may 
be attached to the replacement structure, of which not more than 12 of the additional 18 antennae 
shall be of the dish type (whether shielded or not). 
 
 
5. (a) The dimensions of any additional antenna for mobile telephony shall not exceed the greatest 
length, width or depth of any antenna for mobile telephony of corresponding type on the replaced 
structure. 
 
(b) In any other case, the dimensions of any antenna provided shall not exceed: 
 

(i) in the case of any panel type antenna, 3 metres in length x 0.6 metres in width x 0.2 metres 
in depth, 
 
(ii) in the case of any co-linear type antenna, 5 metres in length x 0.1 metres in diameter, and 
 
(iii) in the case of any dish type antenna (whether shielded or not), 1.8 metres in diameter. 

 
 
6. The replacement of an antenna support structure together with any replaced or additional antenna 
shall not result in the field strength of the non-ionising radiation emissions from the radio installations 
on the site exceeding the limits specified by the Commission for Communications Regulation. 
 
 
1. Other Considerations  
Appropriate Assessment  
The site is within the Blackwater River SAC and River Blackwater Callows SPA Screening Zones. The 

proposed site is approximately 700m north of the main Blackwater channel, which forms part of the 

Blackwater River (Cork/Waterford) SAC and River Blackwater Callows SPA. The requirement for 

Appropriate Assessment can be screened out for the proposed development having regard to the 

minor scale and nature of the proposal and lack of physical or hydrological connection between the 

development site and any European Site. 

 

Environmental Impact Assessment  
Having regard to the nature and scale of the proposed development, and to the nature of the receiving 
environment, there is no real likelihood of significant effects on the environment arising from the 
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proposed development. The need for environmental impact assessment can, therefore, be excluded 
at preliminary examination and a screening determination is not required. 
 
 
2. Assessment  
 
Is or is not development? 

Development is defined, under Section 3(1) of the Planning and Development Act, 2000 (as amended), 

as “the carrying out of works on, in, over or under land…” Works are defined, under Section 2(1) of 

this Act, as including “any act or operation of construction, excavation, demolition, extension. 

 

It is evident, from the details submitted with the application, that the current proposal includes works 

(i.e. the installation of a 36.25m high telecommunications tower and ancillary development) 

Therefore, I am satisfied that the proposal, as currently presented, consists of the carrying out of 

‘works’ and therefore constitute ‘development’, as defined in Section 3 of the Planning and 

Development Act 2000, as amended. 

Is or is not Exempted Development? 
Class 31(j) of Part 1 of Schedule 2 provides a specific exemption for an antenna support structure in 
place of an existing antenna support structure. From the details provided with the application, I am 
satisfied that the proposed replacement antenna support structure is consistent with the type of 
development which is intended to benefit from the exemption as provided by Class 31(j).  
 
Consideration must be given to the conditions and limitations of Class 31(j) and to the de-exemptions 
of Article 9.  
 
In terms of the various conditions and limitations, I note the following:  
 
1. The replaced structure shall be removed no later than 4 weeks following its decommissioning. 
Noted. 
 
2. Where, for reasons of the integrity of the network or other operational reasons, the structure to be 
replaced remains in use during the construction of the replacement structure, the replacement 
structure shall be located as near as possible to the existing structure having regard to construction 
activity and safety requirements and, in any case, no replacement structure shall be located more than 
20 metres from the replaced structure (measured from the base). The new structure will be located 
approx. 10m from the existing tower. 
 
3. (a) The height of the replacement structure shall not exceed the height of the replaced structure. 
The height of the replacement structure (36.25m) is slightly lower than the height of the existing 
structure to be replaced (36.3m). 
 
(b) (i) Subject to sub-paragraph (ii), the width of the replacement structure shall not exceed the width 
of the replaced structure. The width of the replacement structure (2.54m) does not exceed the width 
the existing tower to be replaced (2.762m). 
 
(ii) Where the replaced structure was 2 metres or less in width, the width of the replacement structure 
may not be more than twice the width of the replaced structure, all measurements to be taken at the 
widest point. N/A 
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(c) Where the replaced structure did not incorporate an antenna platform, the replacement shall not 
incorporate such a platform. N/A 
 
4. (a) Subject to sub-paragraphs (b) and (c), the antennae to be attached to the replacement structure 
shall not exceed the number of antennae on the replaced structure. The submitted drawings show the 
same number of antennae on the new structure. 
 
(b) For structure under 15 metres in height, an additional 12 antennae for mobile telephony may be 
attached to the replacement structure, of which not more than 8 of the additional 12 antennae shall 
be of the dish type (whether shielded or not). N/A 
 
(c) For structures of 15 metres or over in height, an additional 18 antennae for mobile telephony may 
be attached to the replacement structure, of which not more than 12 of the additional 18 antennae 
shall be of the dish type (whether shielded or not). N/A 
 
 
5. (a) The dimensions of any additional antenna for mobile telephony shall not exceed the greatest 
length, width or depth of any antenna for mobile telephony of corresponding type on the replaced 
structure. The submitted drawings show the same number, layout and size of antennae on the new 
structure. 
 
(b) In any other case, the dimensions of any antenna provided shall not exceed: 
 

(i) in the case of any panel type antenna, 3 metres in length x 0.6 metres in width x 0.2 metres 
in depth, 
 
(ii) in the case of any co-linear type antenna, 5 metres in length x 0.1 metres in diameter, and 
 
(iii) in the case of any dish type antenna (whether shielded or not), 1.8 metres in diameter. 

The dimensions of the antenna’s have not been stated but the submitted drawings show the same 
number, layout and size of antennae on the new structure. 
 
6. The replacement of an antenna support structure together with any replaced or additional antenna 
shall not result in the field strength of the non-ionising radiation emissions from the radio installations 
on the site exceeding the limits specified by the Commission for Communications Regulation. Noted. 
The submitted drawings show the same number, layout and size of antennae on the new structure. 
 
Regard must also be given to the de-exemptions of Article 9.  
 
As regards Appropriate Assessment Section 4(4) of the Planning and Development Act restricts 
exemption where development needs an appropriate assessment. In view of the scale and the nature 
and extent of the development, together with the separation and hydrological distances from the 
nearest European sites, it is considered that no appropriate assessment issues arise. It is considered 
that the development would not be likely to have a significant effect individually or in combination 
with other plans or projects on a European site. Appropriate Assessment is not therefore required, 
and the provisions of Section 4(4) of the Planning and Development Act 2000 (as amended) are not 
relevant. 
 
 
3. Conclusion and Recommendation  
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Having regard to: 

• the particulars received by the Planning Authority on 27th February 2025, 

• Section 2(1) of the Planning and Development Act, 2000, as amended, 

• Section 3(1) of the Planning and Development Act, 2000,  

• Section 4(1)(a) of the Planning and Development Act, 2000, as amended, 

• article 6(1) and article 9(1) of the Planning and Development Regulations, 2001, as 

amended,  

• Class 31 of Part 1 of Schedule 2 to the Planning and Development Regulations, 2001, as 

amended. 

It is concluded that the installation of a replacement telecom antenna of 36.6m and ancillary 

development constitutes ‘works’ and ‘development’ as defined in Sections 2 and 3 of the Planning and 

Development Act 2000. The development comes within the scope of the exemption for such 

development by Section J of Class 31 of Part 1 Schedule 2 of the Planning and Development 

Regulations 2001 (as amended) and complies with the relevant conditions and limitations. It is also 

considered that these exemptions are not restricted by the terms of Article 9(1)(a) (iii) and (viiB).  

On this basis it is considered that the proposed development is development and is exempted 

development. 

 
 
 
______________ 
Janet Payne 
Executive Planner 
24/03/2025 
 
 
 

 
L Ahern 
A/Senior Executive Planner  
25/03/2025 
 


























